pogonavitticeps02-framedKoudbloedige dieren

Reptielen en amfibiën zijn koudbloedige dieren.
Daar wordt mee bedoeld dat ze geen temperatuurregulatie hebben.
Ze zijn volledig afhankelijk van een externe warmtebron. In de natuur is dat dan ook vaak de zon.
Waarschijnlijk is het gebrek aan warmte voor de dinosaurissen heel lang geleden, de oorzaak geweest van hun ondergang. Dit is uiteraard een van de theorieën (inslag van een reuze meteoriet) maar deze theorie zou een kern van waarheid kunnen bevatten. De koudbloedige dieren hebben warmte nodig om goed te kunnen leven. Het bewegen, het jagen op prooidieren, het verteren van voedsel, voortplanting, kortom om goed te kunnen functioneren, hebben ze warmte nodig. In koudere perioden gaan veel reptielen en amfibiën over tot een winterslaap of winterrust. Een knap staaltje van energiehuishouding.


Warmtebron

In de natuur is de belangrijkste warmtebron uiteraard de zon. Maar ook de aarde zelf geeft op sommige plekken warmte af, denk maar aan de vulkaanuitbarstingen en de geisers op IJsland. Sommige materialen houden de warmte vast en daarvan maken de reptielen ook gebruik. Ik zocht vroeger de levendbarende hagedis altijd op de spoorbielzen of op de rails van het veentreintje dat door hun leefgebied liep. Ook op de asfaltwegen welke 's avonds relatief warmer zijn, worden veel reptielen gevonden. Helaas wel vaak doodgereden. Reptielen zoeken dus de wamte op.pogonavitticeps03-framed


In het terrarium

Om reptielen met succes te kunnen houden moet er goed worden nagedacht over de warmtebron(nen).
De simpelste warmtebron is de gloeilamp. Een gloeilamp geeft licht maar ook vrij veel warmte af. Bovendien is de gloeilamp een goedkope warmtebron. In de meeste terraria heb ik gloeilampen of spotjes geplaatst. In één terrarium (gezelschapsterrarium) heb ik een straatlamp (gaslamp) die een voorgloedtijd kent. Het licht is vrij fel van deze lamp en geeft een goed verlichte bak. De gloeilamp of spotje is het meest gebruikte warmtebron in het terrarium.
De tweede manier van verwarmen is de spriraalverwarming. Ik gebruikte vroeger in een vrij groot terrarium een oude droogkap als verwarming. De slangen konden uiteraad niet in de droogkap komen. Ik had deze droogkap aangesloten op een thermostaat en het geheel werkte prima. Door de ventilator was het geheel niet geluidloos. Een ander groot nadeel was de hoge energieverbruik.
De derde manier is het gebruik maken van de zg. Elsteinlampen. Dit zijn porseleinen lampen welke alleen warmte geven en geen waarneembaar licht. Deze lampen worden echter zeer warm. Gebruik hiervoor ook uitsluitend porceleinenfittingen!! De bakkelieten fittingen houden het niet zo lang vol.
De vierde manier waarvan ik momenteel gebruik maak, is de centrale verwarming. Mijn huidige dierenverblijf wordt hierdoor verwarmd. De individuele terraria worden opgewarmd door 15 watt gloeilampen. (verkrijgbaar bij de Hema) Uiteraard zullen er nog meer mogelijkheden zijn van directe stralingswarmte maar ik maak vooral gebruik van bovengenoemde warmtebronnen.


Bodemverwarming

Ook de bodem kan verwarmd worden. De verwarmingskabel, het verwarmingsmatje of de verwarmingsteen zijn hiervan goede voorbeelden. Ook jonge slangen worden in veelal kleine overzichtlijke bakjes gehouden op een verwarmingskabel. Bovengenoemde mogelijkheden worden of direct in het terrarium of onder de vloerplaat van het terrarium geplaatst. Met een thermostaat zijn deze warmtebronnen redelijk goed te beheren. De bodemverwarming is echter in een groot of hoog terrarium niet voldoende om het totale terrarium te verwarmen. Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Ook is het verstandig niet de gehele bodem van het terrarium te verwarmen. Soms heeft het reptiel behoefte aan een wat koeler plek. Het dier heeft dan een keuze.pogonavitticeps04-framed

Mijn systeem

Ik heb in alle terraria spotjes of gloeilampen geplaatst.
De bodem van het terrarium is voorzien van een warmtekabel.
De meeste terraria zijn in mijn dierenverblijf. De (te) grote radiator is aangesloten op de centrale verwarming en geeft deze kamer veel extra warmte. De lampen zijn aan gesloten op een Habistat-thermostaat. Zij gaan dimmen bij 28 graden Celsius en UIT als het warmer wordt dan 30 graden. De verwarmingskabels zijn ook aangesloten op een Habistat-thermostaat. Deze thermostaat heeft precies de omgekeerde werking als de thermostaat van de gloeilampen. Ze gaat aan als de temperatuur onder de 18 / 19 graden komt en zorgt ervoor dat een deel van het terrarium een warme plek heeft.
De dieren doen het goed met dit systeem van verwarmen.

Wij bieden een prima en prijswaardige verwarmingskabel aan met twee lengtes. Voor meer informatie klik op verwarmingskabel

Door Gerard Heijnen

Klazienaveen

Klazienaveen - centrum
klazienaveen centrum
 - Klazienaveen -
daar moet je heen.


Counter - 1 jun 2018

Today 137

Yesterday 117

Week 493

Month 3819

All 206911

Currently are 4 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions