enfrdeitptrues

pulchra1

 

Gebied: Thailand, Cambodja, Laos, Tibet, Nepal, China, Taiwan, India, Bhutan, Myanmar, Maleisië, Singapore, Indonesië en Vietnam

Lengte : max. 100 cm

Voedsel: jonge muizen en babyratten

Nederlandse naam: Bamboe slang

Er zijn zijn 6 ondersoorten bekend. Vier ondersoorten (coxi, pulchra, lacticincta en vaillanti) worden regelmatig aangeboden. De twee ander ondersoorten (porphyraceus en kawakamii) zelden. De rode bamboeslang valt op door de felle rode/oranje basiskleur. Er zijn lengtestrepen of kleine of grote banden. Foto's vindt u voldoende op het internet. Deze slangen zijn erg fraai om te zien en worden om hun schoonheid regelmatig in een terrarium gehouden. Het zijn een schuwe slangen en soms ook pittig om te hanteren. Sommige dieren bijten en/of happen altijd terwijl andere bamboeslangen zich probleemloos laten hanteren. De rode bamboeslang leeft aan de randen van regenwouden, rijstvelden en weide gronden, vaak in de buurt van water. Deze soort leeft op de grond maar is vanwege zijn schuwheid moeilijk te vinden. Het gebruik van een wetbox is aan te raden. Dit is dan ook tevens zijn verkruipplek. Voor het vrouwtje is ook de plek om de eieren af te zetten. Ook een ruime waterbak mag niet ontbreken. De dieren zijn gemakkelijk te wennen aan dood voer.

Verzorging: Het dier stelt weinig eisen. De temperatuur is overdag rond de 22-25 graden (bijna kamertemperatuur) en daalt ‘s nacht tot 15 graden. Als bodemsubstraat gebruik ik houtvezel. Een middelgroot terrarium (70x45x45 cn) voldoet voor een paartje in verband met hun grootte. Je kunt wat kunstplantjes gebruiken of een stukje kienhout. Een ruime waterbak en een wetbox maken het geheel compleet. Deze dieren zijn niet moeilijk om in een terrarium te houden.

Voortplanting: Deze slangen (coxi en pulchra) kennen officieel geen winterrust maar zelf koel ik ze in de wintermaanden af tot 12 graden. Ik gebruik geen verlichting zodat het verschil aan daglengte en lichtintensiteit het paartje kan stimuleren tot paren. Ze kunnen een paar keer per jaar eieren leggen. Ze leggen tot maximaal 6/7 eieren per keer. Vaak minder en dan zijn de eieren soms erg groot! Na het eierleggen moet het vrouwtje wel direct goed worden gevoerd omdat ze waarschijnlijk 2 maanden later weer eieren legt. Het uitbroeden geschiedt op/in vochtig vermiculite. De incubatietijd is 56/64 dagen bij 25 graden. De jongen zijn vaak al behoorlijk fors en probleemloos aan het eten te krijgen. Ik voer meestal in het begin levende pinkies omdat bewegingen van prooidieren hen stimuleert om ze te pakken. Meestal schakel ik na drie/vier keer over naar dode pinkies. Geef ze niet te grote voedsel dieren. Vaak worden die naar een dag er weer uitgespuugd.

De haakneusslang is de nederlandse vertaling van de wetenschappelijk naam Heterodon nasicus nasicus. De Engelse naam wordt ook vaak gebruikt en is Hognose. Ik gebruik daarom ook als titel Hognoses.
De westelijke haakneusslang (Heterodon nasicus) is een giftige maar meestal ongevaarlijke slang uit de familie toornslangachtigen (Colubridae) en de onderfamilie Dipsadinae. Met een lengte tot 100 cm, meestal kleiner, en het cilindervormige lichaam is het een klein aandoende slang met een zeer stevig uiterlijk. Demannen zijn behoorlijk kleiner dan de vrouwen.

In de basis is deze slang zandkleurig met op de flanken een regelmatig patroon van roestbruine stippen omgeven door een dunne witte rand welke ontstaat uit gehele schubben of een lokale witte verkleuring op de zandkleurige schubben. Op de rug zijn dezelfde stippen aanwezig. Deze zijn groter en over het algemeen 'aan elkaar gegroeid' tot zadels. Boven op de kop is een karakteristiek vlampatroon te zien. De onderkant van de kop en de hals zijn zand wit tot zandkleurig. De buik en staart zijn geheel zwart en rondom de cloaca zit het vuilgele zadel.

De voorste twee bovenlipschubben zijn sterk naar boven gebogen en hieraan heeft de slang zijn naam aan te danken.

Deze slang is ophistoglyf, dit wil zeggen dat er giftanden achter in de bek geplaatst zijn. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen is de slang niet speeksel-giftig. Het dier heeft een duidelijk ontwikkelde gifklier, Duvernoy's klier genoemd, die in verbinding staat met de gegroefde giftanden. Deze verlengde tanden kunnen zelfs 'uitklappen' omdat het voorste deel van het gebit, waar de tanden aan vastzitten, in verbinding staat door middel van een scharnier met het achterste deel van het gebit.

Het gif van de haakneus is voor mensen ongevaarlijk. Er zijn gevallen bekend waarbij een wat branderig gevoel en/of stijfheid van de gebeten vinger en aanliggende gebieden optrad. Bij verscheidene experimenten uitgevoerd op amfibieën en zoogdieren is het gif geclassificeerd als hemotoxisch en alleen de amfibieën vertoonden pas na enige dagen versterving na injectie van het gif.

Verspreiding en habitat

De westelijke haakneusslang komt voor in delen van Noord-Amerika en leeft in de Verenigde Staten, in de staten Montana, North Dakota, South Dakota, Nebraska, oostelijk Wyoming, Illinois, oostelijk Colorado, New Mexico, Kansas, Oklahoma, Texas, westelijk Minnesota. Daarnaast is de soort gevonden in zuidwestelijk Canada.

De habitat bestaat uit savannen, scrublands, graslanden en woestijnen. Ook in door de mens aangepaste streken zoals weilanden kan de slang worden aangetroffen.

Beschermingsstatus

Door de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN is de beschermingsstatus 'veilig' toegewezen (Least Concern of LC).

Voedsel

De slang eet voornamelijk padden, salamanders en kleine visjes met af en toe andere slangen, kleine hagedissen en zoogdieren. Eieren zouden ook op het menu staan.

Gedrag

De westelijke haakneusslang is een schemer- en dagactieve slang die actief foerageert op zoek naar prooien. Bij een confrontatie met een vijand beschikt de slang over een breed arsenaal aan schijnvertoningen om de belager te misleiden.

Meestal wordt begonnen met het plat maken van de nek, zoals de cobra doet, dit gaat meestal gepaard met een agressief gesis. Vervolgens zal met een gesloten bek worden uitgehaald naar de belager alsware het om een gifbeet toe te dienen. Als dit allemaal niet werkt draait de slang zich op zijn rug en laat zijn tong uit zijn mond hangen en speelt voor dood. Om te voorkomen dat er zich vuil van de bodem in de luchtwegen of het spijsverteringskanaal komt wordt de keel afgesloten en maakt de slang heel veel speeksel aan. Om deze acteerprestatie kracht bij te zetten scheidt de slang via de anale klieren de geur van rottend vlees uit. Roofdieren die levende slangen eten, lusten namelijk geen dode exemplaren en willen nog weleens afdruipen.

De paring vindt meestal plaats in de herfst. Het sperma wordt gedurende de winterrust opgeslagen. In het voorjaar wordt er vaak nog eens gepaard.

In gevangenschap

De haakneusslang is een populaire soort in de handel in exotische dieren en wordt in gevangenschap gehouden als exotisch huisdier.

Huisvesting

Gebruik een terrarium van 100 x 50 x 50, kleiner kan ook, maar het is een actieve slang dus liever nog groter. 60 x 40 x 40 is het absolute minimum. Slangen moeten altijd alleen gehuisvest worden. Haakneusslangen hebben de nare gewoonte hun eigen soort op te eten. Als ondergrond: geef een dikke laag van een los substraat waar deze slangen in kunnen graven. Het valt af te raden om bij subadulte exemplaren zand als substraat te gebruiken omdat de korrels hiervan vast kunnen komen te zitten in de 'haak' en kunnen leiden tot irritaties, ontstekingen en slechte vervelling.

Gifslang

De haakneusslang is 'licht giftig'. Dit gif is te vergelijken met het gif van een wespensteek. Toch kan dit bij een allergische reactie nare gevolgen hebben zoals een zwelling van de arm, die enkele dagen kan aanhouden. Dit komt in de praktijk amper voor. De slang moet namelijk het gif bij zijn prooi als het ware inkauwen. Dit wordt ook wel achtertandgiftig genoemd. Dit is omdat de vergrote giftanden achterin de bek staan. Mocht men toch worden gebeten is het wel van belang om het dier zo snel mogelijk los te halen zodat het het gif zo min mogelijk kan inkauwen.

Voeding

Haakneuzen zijn goed te wennen aan het eten van ontdooide diepvriesmuizen. Wildvang exemplaren moeten nog weleens over de streep getrokken worden door de muis te voorzien van de geur van een kikker, een pad of vis. Voer liefst dood zodat de muis de haakneus niet kan beschadigen, want de haakneus doet niet aan wurgen en het doden van de muis met zijn zwakke gif zit er ook niet in. De slang begint gewoon te kauwen op dat deel van de prooi wat het dichtstbij is. De prooi zou daar weleens niet van gediend kunnen zijn en precies hetzelfde doen bij de haakneus.
Het vangen of houden van alle inheemse amfibieënsoorten is verboden, dus het voeren van de voor de slang natuurlijke hoofdmaaltijd wordt een dure aangelegenheid. Wellicht dat de slang een kwartel-ei aanneemt als variatie.

Gedrag

Haakneusslangen zijn actieve slangen, die zich zeker in een ruim terrarium snel voort kunnen bewegen als de verzorger plots voor het glas staat. Het schijndood spelen wil bij nakweekdieren een heel enkel keertje weleens voorkomen maar het houdt vlug op.

Winterrust

Om de voortplanting en de gezondheid van de dieren te stimuleren is het verstandig om een winterrust van 8 tot 12 weken te geven waarin de dieren op 8 tot 16 °C gehouden worden. Twee weken voor het begin van de winterrust moet de laatste voeding gegeven zijn om verrotting van eventueel achtergebleven voer in de slang te voorkomen. Bouw het temperatuurverschil op en af over een periode van twee weken voor en na de winterrust. Heel jonge dieren hoeven niet in winterrust of kunnen af met een heel korte winterrust.

Nakweek

Dieren die uit de winterrust komen moeten eerst aansterken alvorens tot paren te komen. Paarlustige mannetjes eten ook nog eens slecht. Het is dus verstandig om de geslachten in de paartijd van elkaar te scheiden. Als de dieren genoeg zijn aangesterkt om tot paren te komen zet ze dan weer in hetzelfde terrarium.

In gevangenschap zijn twee legsels geen uitzondering, maar het is aan de eigenaar om de vrouwen te behoeden voor overfokken, dit is niet goed voor de dieren. Een legsel bestaat meestal uit 4 tot 20 eieren, deze moeten bij 21 tot 27 graden 51 tot 58 dagen in de incubator verblijven alvorens de jongen er uit kruipen.

Opfok

Het is het beste de jongen afzonderlijk te huisvesten om kannibalisme te voorkomen. Vrijwel de eerste activiteit voor jongen die uit het ei zijn gekropen is vervellen. Dankzij de grote dooierzak zijn de jongen de eerste dagen niet te porren voor voedsel. Na 4 dagen tot een week kan begonnen worden met het aanbieden van de eerste pinky (nestmuis). Voor jongen die niet willen eten kan de aangeboden muis worden voorzien van de geur van een kikker of hagedis door de muis te wassen en tegen zo'n dier aan te wrijven.

(bovengenoemde informatie komt grotendeels uit Wikipedia)

Konings Pythons - Leefgebied

Het natuurlijke leefgebied van de Koningspython strekt zich door bijna heel Afrika net onder de evenaar van Senegal tot in Oeganda. Python regius is een niet giftige Afrikaanse slangensoort en komt voor in de volgende landen: Ghana, Mali, Ivoorkust, Senegal, Benin, Gambia, Guinee-Bissau, Guinee, Sierra Leone, Liberia, Togo, Nigeria, Kameroen, Oeganda, Centraal Afrikaanse Republiek en het noordelijk deel van Zaïre. Niet dat ze door de hele streek voor komen maar het verspreidingsgebied ligt als kolonies door deze landen heen. Dit is afhankelijk van de omgeving en van hun huisvesting.

Koningspythons leven vooral in de randen van de bossen en op de aangrenzende, droge savannen. Men vindt ze op de bodem maar ook laag in struiken en bomen. Overdag zie je ze zelden, maar tussen zonsondergang en zonsopkomst worden ze actief en gaan ze op jacht. Overdag verblijven ze vaak in verlaten holen, termietenheuvels of onder boomwortels. Ze verblijven dus onder de grond waar een constante temperatuur heerst en waar het ook redelijk vochtig is.

Wanneer een Koningspython zich bedreigd voelt, dan zal deze in eerste instantie proberen een veilige plek te kiezen. Lukt dit niet, dan rolt het dier zich een dusdanige wijze op dat ze een soort bal vormt. In het midden van die bal verbergt het dier zijn kop ter bescherming. Vandaar dat de Koningspython ook de naam Balpython draagt. Heeft een Koningspython eenmaal een bal gevormd, dan zal het hier niet snel verandering in aanbrengen. Je ziet dit gedrag vooral bij jonge baby pythons. Pas als ze zich weer veilig voelen, zal de slang de bal ontwarren en zijn tocht voort zetten. In het terrarium vertonen ze dit oprolgedrag vrijwel nooit behalve de jonge slangen.

Dit is soms lastig indien je een foto wilt maken en het dier steeds zijn kop verbergt! Een goede foto maken van een slang is een vak apart en vraagt soms veel geduld.

Konings Pythons - Algemeen

De wetenschappelijke of Latijnse naam van de Koningspython is Python Regius, de normale gangbare naam Koningspython en de bijnaam Balpython.

De koningspython (Python regius) is een niet-giftige slang uit de familie boa's (Boidae) en de onderfamilie pythons (Pythoninae). De soortnaam regius betekent 'koning' of 'koninklijk', toch is Koningspython eigenlijk een slechte naam voor deze soort. Alle andere slangen met de term 'koning' in hun naam eten weleens andere slangen, de Koningspython echter niet.

2020 BPBM2

De Engelse benaming Royal python (Koninklijke python) of Ball python (Bal python) is veel beter van toepassing. De herkomst van de soortnaam regius zou liggen in de soms kroon-achtige vlekkentekening of omdat deze python al sinds lange tijd door koningen aanbeden werd vanwege de pracht, zeker is dat echter niet. (uit Wikipedia)

In het submenu van Konings Pythons vindt je informatie over

- leefgebied
- maten en gewichten
- terrariumeisen
- voedsel
- voortplanting

En tenslotte ook nog een heuse spreekbeurt over Konings Pythons

Voor het uiterlijk en de genetica van de vele Morphs verwijzen naar de website van

World of Ball Pythons

Konings Pythons - Maten en Gewichten

Bij Koningspythons speelt het gewicht een belangrijke rol als je wilt dat deze slangen zich voortplanten. Het is daarom verstandig om de gewichten eens per maand of per twee maand te noteren. Ook de vervellingen worden door sommige slangenhouders geteld.

Hoe lang en zwaar is een Python regius?

Een volwassen Koningspython wordt gemiddeld tussen de 130 en 150 cm met een doorsnee van 15 tot 18 cm. Het gewicht van een gezonde, volgroeide Koningspython varieert tussen 2,5 en 4 kg. Volgroeide Koningspythons is eigenlijk niet de juiste term omdat ze altijd blijven doorgroeien!

Baby Koningspythons wegen direct na de geboorte tussen de 45 en 90 gram en hebben een gemiddelde lengte welke varieert tussen 28 en 37 cm. Alles hangt af van het gewicht en de lengte van de ouders.

Ook het aantal eieren is bepalend voor het gewicht en lengte van de baby slang. In vergelijking met bijvoorbeeld de koren- of aardslangen (Pantherophis) wordt de Koningspython best wel groot geboren.

Om met een Koningspython te kunnen kweken, wordt in het algemeen gesteld dat het mannetje een gewicht moet hebben van tenminste 900 gram. Het advies gewicht van het vrouwtje is meer. Het dier moet 1500 gram of zwaarder zijn om er op een verantwoorde wijze mee te kweken. Uiteraard zullen er uitzonderingen zijn op deze maten en gewichten maar bovenstaande gegevens zijn gemiddelden! Het is goed om de slangen regelmatig te wegen en dit ook bij te houden. Ik weeg mijn slangen elke twee maanden en hou dit bij op een spreadsheet. Na het leggen de eieren verliezen de vrouwen soms wel meer dan 1/3 van hun lichaamsgewicht. Als ze dan daarna weer gaan eten, lijken de dieren een onstilbare honger te hebben. Door dan goed te voeren, zijn de vrouwtjes meestal na een half jaar weer op hun oude gewicht!

Pythons kunnen een keer per jaar eieren leggen, soms slaan ze een jaar over!

Klazienaveen

Klazienaveen - centrum
klazienaveen centrum
 - Klazienaveen -
daar moet je heen.


BeautySnakes - Beschikbaar

 • 2022-2836.jpg
 • 2022-2842.jpg
 • 2022-2847.jpg
 • 2022-2865.jpg
 • 2022-2875.jpg
 • 2022-2877.jpg
 • 2022-2881.jpg
 • 2022-2882.jpg
 • 2022-2883.jpg
 • 2022-2884.jpg
 • 2022-2893.jpg
 • 2022-2912.jpg
 • bluecorn (Middel).jpg

Counter - 1 jun 2018

Today 43

Yesterday 114

Week 396

Month 157

All 159208

Currently are 10 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions