enfrdeitptrues

Man masque '17In 2017 heb ik me als lid van de slangenvereniging Europese Slangenvereniging opgegeven om als standhouder op haar jaarlijkse Slangendag te staan. Het is altijd een drukke dag als je een beurs bezoekt. 's Morgens op tijd vertrekken zodat ik om 7.30 uur in Expo Houten te Houten aankomt. Het inchecken duurt ongeveer een kwartier. Dan op zoek naar mijn twee tafels in de grote zaal. Al snel heb ik ze gevonden en dan gauw weer terug naar de auto om de spullen en dieren te halen die je hebt meegenomen om te proberen te verkopen. Na een goed uur heb ik alles opgebouwd en is mijn stand klaar. Mijn vrouw die ook mee is, blijft bij de stand en ik ga voordat het publiek binnen komt nog even snel een ronde maken om te kijken of er nog wat nieuws is of er iets ligt wat je nog zoekt. Bij een stand waar ze korenslangen verkopen trekt voor mij nog een onbekende soort mijn aandacht. Pantherophis guttatus masqué staat er op het bakje.Man masque '17 onderkant Ik vraag de eigenaar of hij mij iets meer kan vertellen over deze soort. Hij vertelt dat masque een co-dominante eigenschap is. De slangen lijken op bloodred. Mijn belangstelling is gewekt. Ik ben altijd in voor iets nieuws. Toch besluit ik om ze nog niet te kopen maar om eerst mijn rondje af te maken. Ondertussen kom ik natuurlijk ook nog bekenden tegen en naar een bepaalde tijd te hebben gepraat en rond te hebben gelopen, ontdek dat het bijna 10.00 uur is. Tijd om weer terug te gaan naar je stand. Toch denk ik nog steeds aan de masqué. Om elf uur besluit ik om een paartje te kopen. Ik haal dan ook inderdaad snel een leuk paartje op. Het zijn babies van dit jaar (2017). 

Thuis gekomen worden de dieren individueel gehouden. Wekelijks krijgen ze eerst hun pinkie, maar al snel een fuzzie. Als een jaar oud zijn ga ik over op kleine springers. In het voorjaar van 2020 zijn de dieren uitgegroeid tot forse dieren met een gewicht rond de 300 gram.Masque vrouw '17 legt tweede legsel Eind 2019 doe ik ze in een milde winterrust. Ze worden koeler gehouden en ik voer ze niet meer. Eind januari 2020 gaat de temperatuur weer omhoog en beginnen ze ook weer te eten. Half februari worden de dieren bij elkaar geplaatst. De man heeft enorm veel belangstelling voor de vrouw en af en toe hoor ik ze "rommelen". Eind maart wil de vrouw niet meer eten en begin april worden 14 mooie witte eieren gelegd in de legbak. De eieren worden netjes op vermiculite gelegd en op 28 graden au-bain marie uitgebroed. Het vrouwtje eet vrij snel waar na het eierleggen. Ze is een gretige eter. Wederom plaats ik het mannetje bij het vrouwtje. Uit ervaring weet ik dat als een vrouw zeer vroeg eieren legt er vaak nog een tweede legsel kan volgen. Nog voordat de eieren van het eerste legsel uitkomen, legt het vrouwtje een tweede legsel van 11 eieren. Twee Supermasque man '20eieren zijn niet bevrucht zodat er 9 mooie eieren in de broedstoof gaan. Een paar dagen later komen de jonge masques uit het ei.

Een co-dominate eigenschap X een co-dominate eigenschap levert het volgende resultaat. 25% normaal 50 % masque en 25% supermasque. Van de 14 jonge dieren herken ik 3 classic. Duidelijk te herkennen aan het dambord patroon op hun buik. 3 dieren heb ik als supermasque herkend. De kop is wit en de buik en zijwanden van de buik zijn ook wit.

De overige 8 dieren zijn masque. Hun onderkant is te vergelijken met de onderkant van een bloodred. Niet wit maar ook niet rood maar er tussenin. Daar de dieren eerst vaak een jeugdkleur hebben, is het af te wachten hoe de supervormen kleuren. Mijn volwassen masques zijn prachtig donkerrood en mooi om te zien. Het tweede legsel moet binnenkort uitkomen. Dit verhaal is nog niet af. Ik ben benieuwd naar de uiteindelijk kleur van de supervorm. Ik hou voor mezelf een supermasque mannetje met een masque vrouwtje. In de komende jaren wil ik eens kijken wat deze supermasque doet met bijv. bloodred.

Dit verhaal heeft dus nog een open eind. De nakweek dieren zijn binnenkort te koop!masque vrouw '20

 

groet

Gerard Heijnen 

acanthoscuriageniculata02-framedOpvang

Dit verhaal gaat over de opvang van reptielen, amfibieën en geleedpotigen o.a. insecten, spinnen en schorpioenen. Ook deze dieren die geen aaibaarheidsfactor bezitten en door het groot publiek als eng worden ervaren, moeten op zorg kunnen rekenen indien nodig. Soms ontsnappen deze dieren uit terraria, soms worden ze ongewild geïmporteerd en een enkele keer blijkt het om inheemse soorten te gaan. In Zuidoost Drente werd doorgaans het Emmer dierenpark gebeld. Sinds enige tijd ziet men daar af van de opvang en wordt verwezen naar de dierenambulance van de dierenbescherming. Vanaf medio 2001 heeft de dierenambulance mij benaderd om de reptielen, amfibieën en geleedpotigen op te vangen. In eerste instantie werden de dieren bij mij thuis gebracht. Later heb ik met hen de afspraak gemaakt om deze dieren zelf te halen. Hieronder een verslag van ruim anderhalf jaar opvang.


Het begin.

Mei 2001 werd ik benaderd door de dierenambulance of ik genegen was om een slang die ze hadden gevangen, op te vangen en te verzorgen. De vrijwilligers van de dierenambulance kenden het dier niet en het reptiel werd met de grootste zorgvuldigheid bij mij afgeleverd. Groot was hun verwondering toen ik de zwarte koningsslang zomaar oppakte en hen vertelde dat het om een Lampropeltis getulus nigritus ging. Nog geen week later stond er weer een vriendelijke meneer van de dierenambulance voor de deur met een grote groene leguaan. Toen werd de afspraak gemaakt voor een wat definitiever opvang.gonimbrasiathyrrhea01-framed


Rare tijden.

Op een zaterdagnacht in de maand augustus werd ik om 3.30 uur door de dierenambulance gebeld. De politie had langs de straat een in sinterklaaspapier verpakte terrarium gevonden en moest met spoed voor dit dier een opvang zoeken. Telefonisch kon ik geen uitsluitsel geven of dit dier gevaarlijk of giftig kon zijn. Om 4.00 uur werd het terrarium binnen gedragen. In het terrarium bleek een grote Lampropeltis getulus te zitten. Het terrarium was behoorlijk beschadigd maar toch was het nog dicht. De agenten bleven nog even om wat reptielen te bekijken. Toen ze vertrokken heb ik nog even de bak gecontroleerd en ben toen maar weer gauw naar bed gegaan. Van dit soort praktijken ben ik toch wel erg geschrokken en kunnen in mijn optie totaal niet door de beugel.


Publiciteit.

Begin december werd ik gebeld door de familie Dassen uit Oranjedorp. Ze hadden een schorpioen gevangen in hun schuur. Zes geleden waren ze terug gekomen uit Botswana (Afrika). In dat land kwamen ze regelmatig giftige schorpioenen tegen. In eerste instantie dachten dat er een relatie was tussen Afrika en de schorpioen. Deze vangst haalde de regionale pers en via een grote foto zelf de landelijke TV. Het programma "Man bijt hond" van de NCRV maakte medio december opnames welke op 20 december werden uitgezonden. Net voor de opnames werd zelf nog een tweede schorpioen gevonden. De familie Dassen had in het voorjaar een vakantie doorgebracht in Italië en daarbij een groot aantal dennenappels meegenomen. Na enige navraag en wat neuzen in de literatuur bleek het hierom een Euscorpius italicus te gaan. Twee minuten na de tv-uitzending had ik de eerste reactie al binnen.pandinusimperator01-framed


Opvang reptielen en amfibieën.

Maar wat te doen als je van je dier(en) afwil?
Vaak houd schaamte of teleurstelling je tegen de dieren naar de winkel terug te brengen. Je kent niemand die deze dieren wil hebben. Kortom het dier wordt gedumpt. Soms letterlijk in een kanaal of gracht. Denk maar aan de roodwang-schildpadden. Er zijn in het verleden meer dan 10 roodwangen naar mij gebracht welke gevangen zijn uit een kanaal, plas of sloot.
Wat te doen als een reptiel, amfibie of een vervaarlijke spin ziet?
Advies is; Bel de plaatselijke dierenambulance.
Voor de opvang van exotische dieren in Zuidoost Drenthe kunt u contact opnemen met Gerard Heijnen.
Gerard Heijnen
Verlengde Bladderswijk oz 17
NL-7891 AN Klazienaveen
tel.: +31 (0)591-532135
mob.: +31-(0)6-41700353
Uiteraard kunt u ons ook bellen indien u een exotisch dier kwijt bent.
De "bewaartijd" bedraagt ongeveer 3 weken. Daarna wordt er een goed tehuis gezocht of de dieren worden bij andere liefhebbers ondergebracht

Door Gerard Heijnen

Dit verhaal gaat over huidpatronen van de rode rattenslangen. Er zijn korenslangen met de normale patronen, er zijn zonder patronen (bijv. blizzard), er zijn motley-patronen, de zadel is totaal omringd en afgesloten en er zijn gestreepte patronen, er zijn geen zadels maar strepen. Ook tussenvormen komen voor. Maar er zijn nog meer patronen mogelijk bijv zigzag, deze vormen worden verder in dit verhaal niet besproken. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het ontwikkelen van andere patronen.
De gebandeerde korenslang is slechts een kwestie van tijd.
Zoals reeds eerder beschreven betreffende de kleuren is er ook een genetisch verhaal betreffende huidpatronen.elapheguttatamotley02-
Wat is motley en gestreept?

Motley betekent dat de zadel geheel omringd is. De omringde kleur is afwijkend zodat de ringen duidelijk opvallen. Soms vormen de zadel een lint zodat we van een streep spreken. Motley en gestreept ligt genetisch gezien vlakbij elkaar. Vaak wordt gezegd dat een motley dier altijd heterozygoot is voor gestreept.
Ook komen vele tussenvormen voor. Een goede motley heeft alle zadels omringd. Een motley X een motley geeft ook vaak enkele gestreepte of half gestreepte dieren.
Een gestreepte dier X een gestreept dier geeft uitsluitend gestreepte dieren.
Soms zijn de strepen niet geheel compleet.

Het ontstaan van motley-patronen

De Motley-patronen zijn zo'n kleine twintig jaar geleden, midden tachtiger jaren van de vorig eeuw spontaan ontstaan. Exact is dat niet naar te gaan. Toch wordt het ontstaan van de motley toegeschreven aan Dr. Bern Bechtel. Hij wist in 1977 via terugkruizen een motley te produceren. Hij spreekt dan ook van een "motley mutant". De motley-patroon werden daarna ook in de andere korenslang-variateiten gekweekt. Op dit moment komen bijna in alle soorten rode slangen motley-vormen voor.
Voor de gestreepte vorm moeten we naar Engeland. Het was Mike Nolan welke de eerste gestreepte dieren wist te kweken.elapheguttatasnowstriped03-framed
De ouderdieren en enkele gestreepte nakweekdieren werden door Ernie Wagner opgekocht en verscheept naar de Verenigde Staten.
Dit was het begin van de gestreepte patronen in de korenslangen. Ook nu komen bijna in alle soorten rode rattenslangen gestreepte vormen voor.

Problemen met gestreepte rode rattenslangen.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik mijn eerste gestreepte dieren kocht.
De dieren groeiden voorspoedig op. Maar de problemen ontstonden naar twee jaar.
Mijn eerste vrouwtje ging dood aan legnood.
Bij navraag en onderzoek blijken toch veel mensen problemen te hebben bij de gestreepte vormen. Door het inkruizen van de gestreepte vorm blijkt er toch een grote mate van inteelt te zijn ontstaan.
Je kunt zeggen dat ze genetisch gezien aan de buitenkant van de cirkel staan waardoor gemakkelijk problemen kunnen ontstaan. In mijn vorig verhaal heb ik hier uitvoerig verslag gedaan. Vorig jaar verloor ik reeds een vrouwtje gestreepte rode rattenslang albino, dit jaar een gestreepte snowcorn. Om toch weer gezonde dieren te kunnen krijgen moeten ze worden terug gekruist. De gestreepte dieren kunnen dan met de heterozygote dieren worden gekruist zodat een percentage gezonde gestreepte dieren ontstaan.
Ook het broer/zus kweek is niet aan te raden.
Vers bloed is bij de gestreepte patronen een goede zaak om teleurstelling te voorkomen.elapheguttatamissingblackstripe02-framed

Tenslotte

We staan aan het begin van vele variaties kleur en patronen van de korenslangen (Pantherophis guttatus).
Experts op dit gebied zijn Bill en Kathy Love.
Ik beveel dan ook van harte hun boek The CORN SNAKE Manual aan.
Een boek dat niet mag ontbreken bij elke serieuze korenslang-houder.


Door Gerard Heijnen

 Testidu hermanni-1

Beurzen, een groot fenomeen.

Reptielenbeurzen zijn niet van de laatste tijd maar je hebt ze tegenwoordig te kust en te keur.
Voor de ene liefhebber zeer belangrijk, voor de ander liefhebber een gevaarlijk gebeuren.
Komt het de dieren wel te goede, worden wildvangdieren daarom niet extra gevangen. De beurzen dienen voor velen ook als ontmoetingsplek. Een aantal beurzen houden tevens lezingen om het grote publiek beter te kunnen voorlichten. Een fenomeen welke niet meer is weg te denken uit de reptielenwereld. Een feit dat ook duidelijk te zien is aan de vereniging Lacerta. Waren de beurzen eerst taboe, de laatste jaren organiseren ook zij beurzen weliswaar met strikte regels. Wat is nu de betekenis en de rol van de huidige beurzen en hoe zijn ze gegroeid tot wat ze nu zijn. Een overzicht.

Het begin.

Hoe kwam je voor 1980 aan je dieren?
Veelal uit gespecialiseerde "bedrijven" of je ving de dieren zelf uit de natuur (Frankrijk, Spanje, of Italie).
Velen zullen zich namen als Herpetologisch Instituut van de Rover (Den Dolder), van Bruggen (Nederwetten) en de Donkere Gaard (van Veen) te Utrecht nog wel herinneren. Ook Amrep (Breda), Van Mourik (Rotterdam), Interrep (Den Haag) en vele andere handelaren voorzagen de markt van deze dieren.
Lacerta organiseerde haar landdagen. Deze landdagen hadden vooral een educatief karakter. Een enkele keer kocht ik in die tijd dieren bij particulieren. Het kweken met de dieren was nog niet zo ver, meer het in leven houden van deze dieren was de hoofdzaak.Testudo hermanni-2

De ommekeer.

Door onenigheden scheidde zich een werkgroep af van Lacerta.
De werkgroep slangen gaat op eigen benen verder. Een van de grootste onenigheid was het houden van beurzen. De start van de commerciële beurzen die we nu kennen wordt een feit. In het begin nog heel bescheiden. Tijdens de pauzes tussen de lezingen worden de slangen gekocht of verhandeld. Na een paar jaar wordt het beursgedeelte zo groot dat van plek wordt veranderd. De slangenvereniging gaat naar de Uithof (Academisch afdeling - Yalelaan).
De lezingen zijn voor velen nu niet langer hoofddoel maar de beurs om daar dieren te kopen of te verkopen. Ook uit het buitenland groeit de belangstelling en wel zo dat de slangenvereniging zich de Europese slangen vereniging (ESV) gaat noemen. In haar topdagen werd zelfs de fietsenstalling/garage van de geneeskundige faculteit gebruikt. Het publiek uit binnen- en buitenland kwam met bussen tegelijk naar de Uithof. Het gebeuren barstte letterlijk uit haar voegen en verhuisde naar Houten (Eurecto).

Meer beurzen.

Door het enorme succes van de slangenbeurs ontstaan halverwege de negentig jaren van de vorige eeuw de eerste commerciële beurzen. Ook bestaande beurzen / bijeenkomsten van reptielenverenigingen in buitenland krijgen een commerciële karakter.
In Hamm, Brussel, Kristianstad, Birmingham en Nijmegen worden ook beurzen opgezet of krijgen een commerciële opzet. Daar de reptielenhouders over het algemeen reislustig zijn, worden de beurzen druk bezocht.Testudo hermanni-3
Als we nu naar Hamm kijken dan zien we dat deze beurs enorm gegroeid is. Uit alle Europese windstreken komen de liefhebbers naar deze beurs. Op dit moment is Hamm een van de grootste beurzen ter wereld misschien wel de grootste.

Anties.

Eind negentig jaren zijn er ook tegenstanders van deze beurzen. In Engeland bestaat een groep mensen die handel in dieren wil verbieden. Met acties en bedreigingen zijn bijna alle beurzen in Engeland gestopt. Op dit moment vinden ze alleen nog op privé-terrein plaats en voor een beperkt publiek.
Ook in Nederland is er een nieuwe Flora en fauna-wet. Deze regelgeving zorgt ervoor dat de AID goed toezicht houdt op de Nederlandse beurzen.

Tenslotte.

Op dit moment nemen de beurzen een grote vlucht. In Nederland zijn er tientallen beurzen per jaar. In Duitsland kun je elk weekend wel naar een beurs. Iedereen probeert een graantje mee te pikken. Het gevaar bestaat dat de soep te dun wordt en dat er in de toekomst een beurs moeheid zal ontstaan. Het zal met grote waarschijnlijkheid toe leiden dat er een beperkt aantal grote beurzen zal blijven bestaan en de kleine beurzen zullen sluiten. Persoonlijk maak ik op dit moment al keuzes in aantal beurzen welke ik bezoek. Deze beurzen worden altijd genoemd bij beurs info.

Deze lijst is met de grootste zorg samengesteld. Niemand kan aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade als gevolg van onjuistheden en/of onvolledigheden in deze lijst.

Oude dierennaam  - Nieuwe dierennaam 
alfabetisch - alphabetical - alphabétique - alphabetisch - alfabetisk - alfabétiko - alfabetysk - abecedarius


Elaphe bairdi - Pantherophis bairdi
Elaphe bimaculata - Elaphe bimaculata
Elaphe cantoris - Orthriophis cantoris
Elaphe carinata - Elaphe carinata
Elaphe climacophora - Elaphe climacophora
Elaphe conspicillata - Euprepiophis conspicillatus
Elaphe davidi - Elaphe davidi
Elaphe dione - Elaphe dione
Elaphe erythrura - Coelognathus erythrurus
Elaphe erythrura philippina - Coelognathus erythrurus philippinus
Elaphe flavolineata - Coelognathus flavolineatus
Elaphe flavirufa - Pseudelaphe flavirufa
Elaphe frenata - Elaphe frenata
Elaphe guttata - Pantherophis guttatus
Elaphe helena (monticollaris) - Coelgnathus helena (monticollaris)
Elaphe hodgsonii - Orthriophis hodgsonii
Elaphe hohenackeri - Zamenis hohenackeri
Elaphe leonardi - Elaphe bella chapaensis
Elaphe lineata - Zamenis lineatus
Elaphe longissima - Zamenis longissimus
Elaphe longissima romana - Zamenis lineatus
Elaphe mandarina - Euprepiophis mandarinus
Elaphe moellendorffi - Orthriophis moellendorffi
Elaphe obsoleta - Pantherophis obsoletus
Elaphe perlacea - Euprepiophis perlaceus
Elaphe persica - Zamenis persicus
Elaphe porphyracea - Oreophis porphyraceus
Elaphe prasina - Elaphe prasina
Elaphe quatuorlineata - Elaphe quatuorlineata
Elaphe quatuorlineata sauromates - Elaphe sauromates
Elaphe radiata - Coelognathus radiatus
Elaphe rosaliae - Bogertophis rosaliae
Elaphe rufordorsata - Oocatochus rufodorsatus
Elaphe scalaris - Rhinechis scalaris
Elaphe schrencki - Elaphe schrencki
Elaphe schrencki anomala - Elaphe anomala
Elaphe situla - Zamenis situla
Elaphe subocularis - Bogertophis subocularis
Elaphe subradiata - Coelognathus subradiatus
Elaphe taeniura - Orthriophis taeniurus
Elaphe triaspis - Senticolis triaspis
Elaphe vulpina - Pantherophis vulpinus

Lacerta lepida - Timon lepida

 

terug naar het verhaal

Klazienaveen

Klazienaveen - centrum
klazienaveen centrum
 - Klazienaveen -
daar moet je heen.


BeautySnakes - Beschikbaar

 • 2022-2836.jpg
 • 2022-2842.jpg
 • 2022-2847.jpg
 • 2022-2865.jpg
 • 2022-2875.jpg
 • 2022-2877.jpg
 • 2022-2881.jpg
 • 2022-2882.jpg
 • 2022-2883.jpg
 • 2022-2884.jpg
 • 2022-2893.jpg
 • 2022-2912.jpg
 • bluecorn (Middel).jpg

Counter - 1 jun 2018

Today 38

Yesterday 114

Week 391

Month 152

All 159203

Currently are 2 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions