Euprepiophis mandarinus

Gebied: Zuid en Centraal Chinaeuprepiophis mandarinus1

Lengte: max. 140 / 160 cm (lengte is variabel afhankelijk van de ondersoort)

Voedsel: jonge muizen en baby ratten

Nederlandse naam: Mandarijnse rattenslang

De Mandarijnse rattenslang is een schitterende Aziatische rattenslang met een behoorlijke variatie aan kleur. Van zwart tot licht grijs als basiskleur met gele of rode vlekken en een lichte buikzijde. Door de patronen zijn Mandarijnse rattenslangen niet te verwarren met andere soorten. Deze rattenslangen hebben een schuw karakter en zullen dit hun gehele leven blijven behouden. Ze liggen graag verborgen, maar komen slechts zelden te voorschijn om actief naar voedsel te zoeken. Vaak worden de prooi ‘s nachts gevangen. De temperatuur moet tussen de 20 - 24 graden Celcius liggen. Regelmatig worden deze soort geïmporteerd. Deze dieren zitten vol met parasieten. Het resultaat is dat ze na een aantal maanden dood zijn. Begin altijd met nakweekdieren. Indien de temperatuur en de schuilplaatsen goed in de gaten wordt gehouden zijn het probleemloze dieren.

Verzorging: Het dier stelt wel bijzondere eisen. De temperatuur is overdag maximaal 26 graden en daalt ‘s nacht tot 20 graden. Als bodemsubstraat gebruik ik een dikke laag houtvezel. Ze mogen er graag in woelen en gebruiken dit ook als schuilplaats. Een klein terrarium is voldoende in verband met hun grootte. Meerdere schuilplaatsen zijn aan te raden. Je kunt wat kunstplantjes gebruiken of een stukje kienhout. Een waterbakje maakt het geheel compleet. Let op dat je altijd kleine prooidieren voert. Volwassen muizen zijn moeilijk te verteren en worden er vaak weer uitgespuugd. Beter is het enkele springers per 10 dagen te voeren.

Voortplanting: Een winterrust (afkoeling tot 15 graden) in de maanden oktober t/m medio december is een vereiste. Ze paren in het tweede helft van januari en leggen tot maximaal 8 eieren. Het uitbroeden geschiedt op/in vochtig vermiculite. De incubatietijd is 58 tot 60 dagen bij een broedtemperatuur van 25/26 graden. De jongen zijn na drie jaar geslachtsrijp.

Klazienaveen

Klazienaveen - centrum
klazienaveen centrum
 - Klazienaveen -
daar moet je heen.


Counter - 1 jun 2018

Today 25

Yesterday 129

Week 503

Month 25

All 203117

Currently are 3 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions