TIP 1:
Rode muggenlarven en tubifex vormen goed voedsel voor in het water verblijvende salamanders. Nadeel is dat dit voedsel in het bodemmateriaal wegkruipt en praktisch onbereikbaar wordt voor salamanders. Nu kun je natuurlijk een kale bodem nemen maar dat oogt nogal onnatuurlijk en je planten kunnen niet wortelen.
Je gebruikt een laag glazen of aardewerken bakje of schoteltje dat een beetje ingegraven wordt in de bodem.
Glas is het mooiste omdat het nauwelijks opvalt. Te denken valt aan bijvoorbeeld deksels van weckpotten (voor zeer weinig geld op rommelmarkten te koop), aardewerken onderzettertjes voor planten e.d. Als het maar een beetje zwaar is en en een opstaande rand heeft. Daarin deponeer je dan de rode muggenlarven of de tubifex.
Zo kunnen niet direct in het bodemmateriaal wegkruipen en de salamanders hebben direct toegang tot het voedsel.
TIP 2:
Het in leven houden van tubifex is, vooral in de zomermaanden, erg lastig. Iedereen die in het bezit is van een echte stortbak bij zijn toilet kan de tubifex daarin hangen in een speciaal daarvoor ontwikkelend plastic tonnetje. Als de WC regelmatig doorgespoeld wordt, blijft de tubifex redelijk goed.
Of men kan de methode gebruiken waarbij men de tubifex in een bakje water onder een druppelende kraan laat staan.
Men kan men zijn tubifex ook in een emmer water houden. Daarop sluit men een luchtpompje aan, dat via een bruissteentje het water laat circuleren. Eenmaal daags water verversen is genoeg om de tubifex goed te houden.
Ook kan men de tubifex in een laag bakje met water in de koelkast houden. Dit water moet eens in de twee a drie dagen worden ververst en zo heeft men altijd verse, levende tubifex. Om de tubifex wat te eten te geven, voegt men een schijfje gekookte aardappel toe.
TIP 3:
Geschikt voer voor jonge salamanders zijn de maden van fruitvliegen. Het probleem is echter hoe je deze maden uit de voedselbrei moet halen. Fruitvliegen kunnen worden gekweekt in groentepotten, die afgedekt worden met een stukje keukenrolpapier dat met een elastiekje over de pot gespannen wordt. Om de maden te verzamelen die in de voedingsbodem zitten, schroeven we de deksel op de pot en zetten we deze op een warme plaats, bijvoorbeeld boven een radiator van de CV, of in de zon.
Na een poosje (dit is afhankelijk van de temperatuur) proberen de maden de pot verlaten door langs de wand omhoog te klimmen, dan zijn ze gemakkelijk van de wand te verwijderen.
TIP 4:
Hoe houd je niet-vliegende fruitvliegen niet vliegend!
Gebruik 2 stukjes nylonkous of stukjes fijn gaas. Het 1e stukje nylon/gaas doe je over het kweekbakje en je doet er vervolgens de deksel op, waarin een ontluchtingsgat is uitgesneden.
Het 2e stukje gaas span je met een elastiekje goed strak over het kweekbakje. Er is nu tussen het 1e en 2e gaasje net zoveel ruimte ontstaan dat de "wilde fruitvliegen" niet met de niet vliegende fruitvliegen kunnen paren. Dit scheelt een hoop ongemak bij het voeren.
TIP 5:
Muizenkweek
Op een goede muizenkweek te krijgen, moet je aan aantal dingen denken. Veel mensen denken dat kweken van muizen een fluitje van een cent is, totdat men er achter komt dat er toch wat meer komt te kijken om een constante goede muizenkweek te hebben. Hieronder enkele vuistregels: Op de eerste plaats: Je moet goede muizen hebben, zorg minstens een per jaar voor vers bloed om inteelt te voorkomen. Zorg dat je steeds jonge muizen inzet voor een nieuwe kweek. Persoonlijk vervang ik de moedermuizen nadat ze drie geworpen hebben. Op de tweede plaats: goed voer. De firma's Hopefarm en Teurlings verkopen uitstekend knaagdieren voer, persoonlijk voer ik Zeugebrok. Dit vooral uit financieel oogpunt. Nadeel van Zeugebrok is kleine persing (6 mm) zodat er nogal wat voer door het rooster valt en daardoor verspild wordt. Op de derde plaats: De muizenbak. Vroeger hield ik mijn muizen in oude aquaria-bakken of ander bakken. Tegenwoordig houd ik mijn muizen in macralon bakken met een externe drinkfles. In elke bak heb ik 1 mannetje en 4 vrouwtjes. Als bodembedekking in de muizenbakken doe ik zaagsel. Een keer per week verschoon ik de muizen. In twee aparte opkweekbakken worden de jonge muizen groot gebracht zo gauw ze bij de moedermuis weg mogen.
BeautySnakes biedt deze bakken aan tegen een redelijk prijs.
LET OP. BeautySnakes biedt zeugebrok (2016) aan met een persing van 10 mm. voor de prijs van € 17,00 per 25 kg.
TIP 6:
Rotsformatie
Hoe maakt je een rotsformatie, die vooral niet te zwaar is?
Men neme een bus montageschuim, dat in iedere doe-het-zelf-zaak verkrijgbaar is en spuit dit in het terrarium in de gewenste vorm. Hou er wel rekening mee dat het schuim erg opzwelt. Als het schuim droog is, kan men het makkelijk snijden om de uiteindelijke vorm te krijgen. Hierna wordt er een DUN laagje cement (1 cm) over aangebracht. Als het cement droog is, kan men het de gewenste kleur geven met behulp van betonverf. (verdund, zodat het goed in het cement trekt om slijtage tegen te gaan). Hou er wel rekening mee dat er bij verwerking giftige gassen vrijkomen, zodat men niet met het schuim kan werken in een ruimte waar ook de dieren aanwezig zijn. Als het schuim echter droog is, kan het geen kwaad meer voor de dieren.
TIP 7:
Natuurfoto's maken vanuit de luie stoel
Wanneer je naar een natuurfilm op de tv kijkt, zie je prachtige opnamen die je graag zou wil vastleggen.
Dit gaat als volgt: We gebruiken een film van 400 ASA (=27 DIN). Dan zetten we het diafragma op 5,6 en de sluitertijd op 1/30 seconde. Controleer wel even of de belichting goed is met een (ingebouwde) belichtingsmeter en regel zo nodig de tv bij of pas het diafragma aan. De sluitertijd van 1/30 seconde is essentieel, daar het televisiebeeld 25 keer per seconde wordt opgebouwd en we dus één beeldje fotograferen. zorg er nu voor dat het televisiebeeld beeldvullend wordt en stel scherp. Wanneer dit gebeurd is, kunnen we met een draadontspanner in de hand de mooie beelden afwachten en vastleggen. De opnamen die op deze manier gemaakt worden zijn zonder meer redelijk te noemen, de beeldlijnen blijven echter wel zichtbaar.
TIP 8:
Schuilplaatsen
Jonge dieren vinden het vaak fijn om zich te kunnen verstoppen. Veel "afval" blijkt opeens een uitkomst. Leg in een terrarium een stuk van een eierdoos neer of een wc-rol. Mijn eigen jonge Elaphes vinden het heerlijk om in een eierdoos te kronkelen. Een leeg kruidenpotje is opeens een schitterend schuilplaats voor jonge hagedissen. Niet huishoudelijk maar wel makkelijk is een roodstenen bloempotje. Zaag een stuk uit de bovenrand, keer het potje om en er is weer een prachtig hotel gefabriceerd. Doe wel een kurk in het afwater-gaatje.
Waarom? Als de jonge slang steeds in en uit het potje kruipt via het gaatje dan is de mogelijkheid groot dat hij dit ook zal doen wanneer hij gegeten heeft. Hij komt dan vast te zitten door de prooi. De enige oplossing is nu om het potje te breken. een kurk of een stuk plakband kan dan wonderen doen.
TIP 9:
Mini-terrarium voor jonge slangen
Een ideaal klein terrarium voor jonge slangen is een plastic koelkastdoosje. dit heeft vele voordelen. het is makkelijk schoon te houden, het is overzichtelijk, de slangen zijn beter te observeren dan in een groot terrarium en ze eten makkelijk omdat de prooi niet in een duister gaatje kan wegkruipen. Leg op de bodem een stukje keukenrol- of wc-papier en een stukje schuilplaats (eierdoos) en zet er een klein waterbakje bij. In de deksel wel enige luchtgaatjes prikken.
TIP 10:
Slangetjes meten
Om kleine slangetjes nauwkeurig te kunnen meten, is de volgende methode zeer geschikt. De benodigdheden zijn een doorzichtig bakje, een stuk schuimrubber dat precies in het bakje past, een touwtje, een stift en een liniaal. Zet het slangetje in een bakje. Druk nu het stuk schuimrubber op het slangetje, en keer het bakje om zodat de buikzijde zichtbaar wordt. met een stift kun je nu de buik natekenen. Nu kan het slangetje weer uit het bakje. Neem het touwtje en leg dat langs de getekende lijn. Knip het touwtje op de juiste lengte af en meet het, en de exacte lengte van het slangetje is bekend.
TIP 11:
Het kweken van de meelworm, Tenebrio molitor
De meelworm is een zeer geschikt voedseldier voor allerlei diersoorten. Helaas verpoppen ze zich erg snel en zijn dikwijls waardeloos als voedseldier.Maar er is dan nog wel mee tw kweken. Dit heeft ook als voordeel dat er altijd larven in allerlei maten zijn.
De kweek is zeer simpel en bovendien reukloos. er wordt een portie meelwormen aangeschaft en in een doos of kist gezet. Ik gebruik hier een oude groentela van een koelkast voor. Er hoeft geen deksel op omdat de dieren er toch niet uit kunnen klimmen. In de doos wordt een 3 cm dikke laag haversmoutvlokken gedaan met daarop beschuit of oud brood. Dit wordt afgedekt met een stuk stof, waar jonge dieren onder gaan zitten, zodat ze makkelijk gepakt kunnen worden. De doos wordt op een warme plaats, bijvoorbeeld op de boiler, gezet om de ontwikkeling te bespoedigen. Nadat de larven uit het ei zijn gekomen duurt het enige weken voor zich gaan verpoppen. Vooral de larven worden gegeten, naar de poppen en volwassen torren kijken sommige terrariumbewoners niet om. Als de meeltor is verpopt, leeft hij nog zo'n twintig dagen. In deze periode leggen de vrouwtjes vele eieren. Na een half jaar moet de helft van de voedingsbodem ververst worden. De jonge meelwormen worden eruit gezeefd en weer terug gedaan.
TIP 12:
Het terrarium
Zelf hou ik 3 slangen, een guttata en 2 Taiwanese rattenslangen. Het idee kwam om zelf een terrarium te maken, omdat je toch goedkoper uit bent. Nadat ik eerst alles zorgvuldig heb uitgetekend, ben ik glas gaan kopen. Het terrarium is 2 mtr hoog, 130 breed en 50cm diep.
Ik wilde eens een andere achtergrond dan kurk. Ik heb de achterwand van het terrarium van trespa hout gemaakt, dit voor de mogelijkheden die het bied om daar alles makkelijk aan vast te schroeven, zoals de boomtakken, de planten etc. etc. Toen heb ik bij een bouwmarkt een soort piepschuim gehaald, dit tegen het hout aangelijmd en toen ben ik met een klein brandertje er over heen gegaan. Als het piepschuim in aanraking komt met vuur zal het gaan smelten. Zo kan je een natuurlijke achtergrond van rotsen creëren. Als je daarna klaar bent, haal je normale latex verf wat je in alle kleuren kan laten mengen. Zo kan je een schitterende achtergrond maken. Voor de schuifdeuren die erin zitten heb ik speciale rails gekocht, zodat het soepeltjes eroverheen kan glijden en er veel mooier uitziet dan van die plastic u-balken. Om de luchtvochtigheid in de bak optimaal te houden kan je veel goedkoper uit zijn dan zo'n mistmachine. Overal kan je van die kleine pompjes halen, die je in de waterbak kan neerzetten. Van leistenen kan je een mooie waterval maken en het resultaat is nog heel natuurlijk ook.
TIP 13:
Parasieten
Als je last hebt van parasieten in het terrarium is dat vaak een lastig probleem om op te lossen.
Op deze manier gaat het waarschijnlijk makkelijker en minder schadelijk voor de dieren.
Koop bij de dierenwinkel een mierenlokdoosje. Zet het in het terrarium en het schijnt te helpen, zonder dat het dus schadelijk is voor de dieren.
TIP 14:
Achterwand
Een heel mooie en niet moeilijk aan te brengen achterwand is er één met stenen en cement én silicone. De stenen worden niet met cement aan het glas vastgemaakt maar met silicone. Platte stenen zijn uiteraard het handigst. Breng op de achterkant van elke steen een beetje silicone aan en druk die tegen het glas. Af en toe kan men ook een steen horizontaal inbrengen, die dan geklemd zit tussen de steen erboven en eronder. Ideaal voor hagedissen om op te zonnen. De stenen glijden bij het vastplakken soms een beetje naar beneden maar blijven tegen het glas hangen. Als de silicone droog is en de stenen stevig aan de wand plakken, kan er gevoegd worden met cement (drie delen cement, één deel zand en maximum twee delen water). Breng het cement aan in de spleten tussen de stenen. Als het cement droog is, eventueel de stenen eens schuren met een stevige borstel. Het geheel lijkt op een provencaals muurtje waarop hagedissen heel goed kunnen klimmen. Het rot niet, er kunnen geen krekels achter kruipen en als er uitwerpselen op komen, zijn die er met een stevige borstel makkelijk af te schuren zonder de muur te beschadigen. De constructie is ook relatief licht, omdat de stenen met silicone vastplakken en niet in een centimeter dikke laag cement liggen.
Vriendelijke groeten,
Tim van der Mensbrugghe
TIP 15:
Sprinkhanenkweek
Enorm goed voedsel voor reptielen zijn sprinkhanen, vrij in de handel te verkrijgen, nog vrijer te vangen op een grasveld. Sprinkhanen kunnen ook heel gemakkelijk gekweekd worden. Echter, de meeste mensen geven het verkeerde voedsel (gras) en stoppen daarom nogal gauw met de kweek. Sprinkhanen eten wel gras maar elke keer voldoende gras halen is een nogal omslachtig karwei. Makkelijker gaat het met maïsbladeren. Maïsbladeren zijn veel groter en dus veel gemakkelijker mee te nemen en zijn ook beter voedsel voor de sprinkhanen. Houd de temperatuur op ongeveer 30° C, plaats een bakje relatief vochtige kweekgrond, ongeveer 12 cm diep en heel snel zult u een gezonde sprinkhanenkweek binnen handbereik hebben. Sprinkhanen zijn als voedsel veel beter dan krekels omdat ze zich niet verstoppen en omdat ze dagactief zijn, en in tegenstelling tot krekels 's nachts niet in het terrarium rondkruipen om andere aan de terrariumdieren de knagen.
Vriendelijke groeten,
Tim Van der Mensbrugghe
TIP 16:
Rotswand
Om een mooie rotswand te krijgen kun je het volgende doen:
Je neemt kippengaas en oude kranten. Het kippengaas maak je gedeeltelijk vast aan de wand en stopt er oude kranten achter.(hiermee kun je al modeleren). let wel dat je alles vol stopt met de kranten.
Nu neem je zilverzand en wit cement en smeert eerst een dunne laag cement (1 op 1 gemengd) over het gaas. Dan neem je kleurstof (kleine tubes vloeibare werkt perfect) en mengt dit met de cement. smeer dit met een oude afwasborstel over de bestaande laag wit cement en je krijgt een prachtig effect. als je steeds kleinere hoeveelheden (gekleurd!) cement aanmaakt krijg je zowiezo kleurverschil en dat maakt het geheel nog mooier. De afwasborstel geeft juist dat reliëf waaraan een hagedis langs kan klimmen.
Succes.
Geert Loderus, Vught
UW TIP: ??