Konings Pythons - Leefgebied

Het natuurlijke leefgebied van de Koningspython strekt zich door bijna heel Afrika net onder de evenaar van Senegal tot in Oeganda. Python regius is een niet giftige Afrikaanse slangensoort en komt voor in de volgende landen: Ghana, Mali, Ivoorkust, Senegal, Benin, Gambia, Guinee-Bissau, Guinee, Sierra Leone, Liberia, Togo, Nigeria, Kameroen, Oeganda, Centraal Afrikaanse Republiek en het noordelijk deel van Zaïre. Niet dat ze door de hele streek voor komen maar het verspreidingsgebied ligt als kolonies door deze landen heen. Dit is afhankelijk van de omgeving en van hun huisvesting.

Koningspythons leven vooral in de randen van de bossen en op de aangrenzende, droge savannen. Men vindt ze op de bodem maar ook laag in struiken en bomen. Overdag zie je ze zelden, maar tussen zonsondergang en zonsopkomst worden ze actief en gaan ze op jacht. Overdag verblijven ze vaak in verlaten holen, termietenheuvels of onder boomwortels. Ze verblijven dus onder de grond waar een constante temperatuur heerst en waar het ook redelijk vochtig is.

Wanneer een Koningspython zich bedreigd voelt, dan zal deze in eerste instantie proberen een veilige plek te kiezen. Lukt dit niet, dan rolt het dier zich een dusdanige wijze op dat ze een soort bal vormt. In het midden van die bal verbergt het dier zijn kop ter bescherming. Vandaar dat de Koningspython ook de naam Balpython draagt. Heeft een Koningspython eenmaal een bal gevormd, dan zal het hier niet snel verandering in aanbrengen. Je ziet dit gedrag vooral bij jonge baby pythons. Pas als ze zich weer veilig voelen, zal de slang de bal ontwarren en zijn tocht voort zetten. In het terrarium vertonen ze dit oprolgedrag vrijwel nooit behalve de jonge slangen.

Dit is soms lastig indien je een foto wilt maken en het dier steeds zijn kop verbergt! Een goede foto maken van een slang is een vak apart en vraagt soms veel geduld.

Klazienaveen

Klazienaveen - centrum
klazienaveen centrum
 - Klazienaveen -
daar moet je heen.


Counter - 1 jun 2018

Today 27

Yesterday 129

Week 505

Month 27

All 203119

Currently are 3 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions