Konings Pythons - Terrarium eisen
Welke eisen stel je aan een terrarium om een Koningspython goed te kunnen huisvesten? Hou je de Koningspython in een terrarium of in een rack. Hieronder wat suggesties en wat mogelijkheden om dit te realiseren.
Huisvesting
Voor een volwassen Koningspython is een terrarium van 100x50x70 (lxbxh) een leuke maat, een slagje groter is aan te raden want vaak hou je toch meerdere pythons bij elkaar. De Koningspython is een nachtdier en houdt ook wel van klimmogelijkheden. Stevige takken, kienhout of dikke druivenranken mogen niet ontbreken. Let wel op dat de Koningspythons een behoorlijk gewicht hebben en dat de klimmogelijkheden stevig moeten zijn en niet onder hun gewicht mogen bezwijken.
Zelf hou ik mijn pythons in racks. Een rack heeft de afmeting van 100x50x30. In elke rack bevindt zich een koningspython. Racks kunnen gestapeld worden en je kunt dan meerdere pythons in een kleine ruimte houden. Ik wil hier niet de discussie aangaan wat beter is, dat is een eigen keuze. De ene is esthetisch mooier, de ander is effectiever. Bij mij doen de pythons het prima in de racks.
Baby Koningspythons kun je beter in een klein terrarium / rack houden. Ze komen dan veel sneller tot hun voedsel.
Inrichting terrarium
Koningspythons komen uit Afrika en ze zijn warmtelovers. Zorg voor een goed verwarmd terrarium. Gebruik hiervoor bij voorkeur een warmtemat. Met een warmtemat kun je een zogenaamde hotspot creëren. Ook een warmtekabel is hiervoor goed te gebruiken door het in lussen te leggen. Het terrarium moet zowel warme als koele plaatsen hebben dan kan de python naar behoefte een gunstige plek kiezen. Het terrarium moet overdag temperaturen hebben die variëren van 35 graden (hotspot) tot 25 graden. 's Nacht mag de temperatuur wel wat zakken maar dit is niet noodzakelijk maar vaak gebeurt dit vanzelf daar de omgevingstemperatuur ook daalt.
In mijn racksysteem hou ik de temperatuur op 33 graden (hotspot) door middel van een warmtemat en een afgestelde thermostaat. In de overige ruimte van de rack is het koeler. De slang heeft de keuze om een geschikte plek te vinden.
De schuilplaats
De koningspythons leven in hun habitat in holen. Daarin voelen ze zich veilig. Dus een schuilplaats mag niet ontbreken. Plaats twee schuilplaatsen in het terrarium of 3 schuilplaatsen als je twee pythons in het terrarium houdt. Een op een warmtemat, en een op een deel zonder warmtemat. Je zult zien dat de slang / slangen een voorkeur heeft / hebben in het terrarium. De overige schuilplaats kan later verwijderd worden. Gebruik bij voorkeur een terracotta bloempot waar de slang net inpast, een regius heeft graag een kleine schuilplaats. Bij een goede bloemist zijn deze bruine potten te verkrijgen. Maak met een speciale steenzaag een gat in de pot. Of maak het gat aan de bovenkant groter zodat de slang er precies door kan. De terracota pot houdt ook het vocht wat beter vast als je het terrarium met een plantenspuit bevochtigd. In mijn racks gebruik ik plastic afwasteiltjes. Ik maak er een gat in door middel van mijn soldeerpen. Ik leg het teiltje omgekeerd in de rack. Deze schuilplaats staat meestal op de hotspot. De waterbak Zorg voor een waterbak waar de slang ruim in kan liggen. Voor een volwassen slang volstaat een afwasteiltje of een ruime drinkbak met afdekrand zodat het water er niet over heen kan klotsen. Het water moet je minimaal 3x per week verschonen of eerder als het vervuild is. De waterbak moet ruim zijn. De slangen gaan erin liggen indien ze gegeten hebben, of als ze gaan vervellen of soms als schuilmogelijkheid. Het water zal ook verdampen en ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid op peil blijft. Dit voorkomt ook vervellingsproblemen.
Bodemsubstraat
Tenslotte zijn we bij het bodemsubstraat. Er zijn ook hier meerdere mogelijkheden. Ik zie o.a de volgende substraten: houtsnippers, houtkorrels, zaagsel, krantenpapier, zand, turfstrooisel, veenmos, enz. Let er wel op dat het substraat snel het vocht opneemt wanneer de slangen hun ontlasting doen. Verder is de keuze iets persoonlijks. Het moet ook een beetje in het geheel passen. In mijn racks gebruik ik zaagsel. Elke week haal ik de eventuele ontlasting eruit. De ontlasting is dan meestal opgedroogd. Andere vochtige plekken worden dan ook vervangen. Elke 4 weken vervang ik het zaagsel van de complete rack.
Algemeen
Koningspythons hanteren is iets andere dan knuffelen. Ze hebben praktisch geen aaibaarheidsfactor alhoewel sommige mensen dat wel denken. Een slang om de nek is dan een hoogtepunt. Het is wel goed de slangen af en toe te hanteren, ze wennen er dan aan maar je moet het niet overdrijven. Koningspythons zijn gebaat bij rust. Vergeet niet dat ze behoorlijk in de stress kunnen raken als ze te vaak worden gestoord. Daarom is een schuilplaats een must in het terrarium.