Konings Pythons - Voedsel
Mijn eerste Koningspythons kwamen uit het wild. Ik moest zelfs vaak nog de teken verwijderen uit de huid van de dieren. Eenmaal in het terrarium was het de kunst om ze aan het eten te krijgen. En dat viel niet mee. De meeste dieren waren gestrest door de lange reis en ze hadden vaak een lange tijd niet gegeten. Ze waren dan in een slechte conditie. Inwendig zaten ze vol met parasieten en ook vaak wormen. In de bek van de slang zat vaak slijm veroorzaakt door longontsteking omdat de dieren vaak te koud waren verscheept of ondergebracht.
Het belangrijkste was om ze rust, een schuilplek, warmte en schoon water te geven en een ontlastingsonderzoek te laten doen. Preventief ontwormde ik de pythons al voordat het rapport van de ontlasting terug was. Bij bijna alle dieren moest er eerst een kuur aan te pas komen om ze weer gezond te krijgen. Door veel geduld (soms meer dan een jaar), rust en een aanbod van verschillende voedsel dieren kreeg je de meeste dieren wel weer aan het eten. Eenmaal etende pythons waren vaak probleemloze dieren. Wel hadden sommige dieren vaste perioden dat ze geen voedsel tot zich namen maar dat schijnt in de natuur ook zo te zijn.
Wat eten ze van nature?
In het wild zijn Koningspythons niet kieskeurig en eten ze eigenlijk alles wat er op hun pad komt zoals amfibieën maar ook zoogdieren waaronder veel knaagdieren. Koningspythons kunnen ook klimmen en derhalve behoren ook vogels tot hun voedselpakket.
Wat eten ze in het terrarium?
In het terrarium of rack eten ze knaagdieren voornamelijk muizen, ratten en veeltepelmuizen. De gerbil behoort ook tot hun voedselpakket. Daar de gerbil (woestijnrat) ook in hun natuurlijke voedselpakket zit, is aan het voeren hiervan een risico verbonden. Vaak willen ze na het eten van een gerbil niet meer een ander voedseldier eten. Gerbils zijn veel lastiger te kweken en zijn veel duurder in de handel dan de overige voedseldieren. Voer dus alleen gerbils als ander mogelijkheden zijn uit geput.
Wilt u een goed etende Koningspython?
Geïmporteerde wildvangdieren zijn heel vaak moeilijke eters. Ze worden vaak in de winkels en op beurzen goedkoop aangeboden. Het zijn de zogenaamde farmbreeddieren. Deze "nakweekdieren" komen uit drachtige dieren die in het wild zijn gevangen en hun eieren in gevangenschap leggen. Het drachtige vrouwtje wordt na het leggen van de eieren weer uitgezet in de natuur. Deze slangen zijn niet in gevangenschap gekweekt maar wel in gevangenschap geboren. De eieren van deze gevangen vrouwtjes worden kunstmatig uitgebroed. De geboren dieren worden daarna geïmporteerd en komen dan ook vaak in slechte conditie aan. Ze hebben dan nog niet gegeten. Het transporteren veroorzaakt veel stress. En stress veroorzaakt ziekte. Beginners kijken vaak naar de prijs en denken een leuk koopje te hebben gedaan. Maar vaak is goedkoop dan duurkoop. En een grote teleurstelling. Een bezoek aan een dierenarts is vaak al duurder dan de aanschafprijs.
Koop daarom uw slang bij een kweker. Maak op de beurs of per mail indien u uw slang online koopt, eerst eens een praatje met de verkoper. U merkt direct al of het een eigen dier of een importdier is. Kwekers zijn vaak trots op hun nakweek en staan dan ook garant voor hun eigen waar! Nakweekdieren van kwekers eten doorgaans goed en als er een eetprobleem mocht zijn, dan kun u terugvallen op deze kweker!
Koningspython kun je wennen aan het eten van prekilled voedsel of voedsel uit diepvries wat op de juiste temperatuur is gebracht. Het voorzichtig pesten met het voedseldier middels een voederpincet zodat de Koningspython toehapt en veel geduld, zullen de Koningspython dood voedsel laten eten. Er zijn echter ook dieren die met geen mogelijkheid dood voer zullen accepteren. Een goede tip hierbij is om vroegtijdig met de baby koningspython hiermee te beginnen. Als het dier er eenmaal gewend is geraakt aan dood voer dan gaat het vaak wel goed. Het is een kwestie van uit proberen. Ik kweek mijn eigen voedseldieren en geef mijn Koningspythons levende voedseldieren. Wel check ik altijd voor dat ik ga slapen of ze hebben gegeten. De niet gegeten voedseldieren verwijder ik zodat 's nachts niet de bordjes worden verwisseld en de rat of muis een stuk uit de slang eet. Helaas heb ik deze fout al een keer gemaakt en moest de dierenarts een stuk huid uitrekken om deze over de wond te leggen en weer vastnaaien. De slang heeft deze "operatie" wel overleefd. Een klein litteken bleef wel zichtbaar!
Etenstijd
Koningspythons zijn schemer- en nachtdieren. De beste voertijd is dus 's avonds rond 20.00 uur. Ik voer ook wel eens overdag en ook dan worden de muizen en ratten wel gegeten!
Ten slotte
Gezonde Koningspythons staan bekend als vriendelijke slangen en te boek als gemakkelijke eters. Hierbij wil toch wel een kanttekening plaatsen. Sommige Koningspythons zijn heel erg kieskeurig en willen bijvoorbeeld alleen maar veeltepel muizen eten. Anderen slaan geregeld een maaltijd over. Over het algemeen willen baby Koningspythons goed jonge muizen (springers) eten. Wanneer ze wat groter worden, kun je ze ook halfwas ratten of volwassen muizen voeren. Jonge dieren kun je om de 5 dagen voeren, bij volwassen dieren is 1x keer voeren per week meer dan genoeg. Voer ook niet te grote voedseldieren. Volwassen ratten zijn eigen te groot! Wanneer een Koningspython een keer een maaltijd overslaat, is er geen reden tot paniek. Ze kunnen wel maanden vasten en vooral in de wintermaanden is het heel normaal als ze af en toe een maaltijd overslaan. Laat het dier dan gewoon meerdere weken met rust en probeer het dan nog eens. Ook hoogzwangere dieren eten niet. Als het dier zichtbaar magerder wordt of het gewicht bij het wegen met honderden grammen daalt, dan wordt het tijd om een dierenarts te raadplegen.