Testidu hermanni-1

Beurzen, een groot fenomeen.

Reptielenbeurzen zijn niet van de laatste tijd maar je hebt ze tegenwoordig te kust en te keur.
Voor de ene liefhebber zeer belangrijk, voor de ander liefhebber een gevaarlijk gebeuren.
Komt het de dieren wel te goede, worden wildvangdieren daarom niet extra gevangen. De beurzen dienen voor velen ook als ontmoetingsplek. Een aantal beurzen houden tevens lezingen om het grote publiek beter te kunnen voorlichten. Een fenomeen welke niet meer is weg te denken uit de reptielenwereld. Een feit dat ook duidelijk te zien is aan de vereniging Lacerta. Waren de beurzen eerst taboe, de laatste jaren organiseren ook zij beurzen weliswaar met strikte regels. Wat is nu de betekenis en de rol van de huidige beurzen en hoe zijn ze gegroeid tot wat ze nu zijn. Een overzicht.

Het begin.

Hoe kwam je voor 1980 aan je dieren?
Veelal uit gespecialiseerde "bedrijven" of je ving de dieren zelf uit de natuur (Frankrijk, Spanje, of Italie).
Velen zullen zich namen als Herpetologisch Instituut van de Rover (Den Dolder), van Bruggen (Nederwetten) en de Donkere Gaard (van Veen) te Utrecht nog wel herinneren. Ook Amrep (Breda), Van Mourik (Rotterdam), Interrep (Den Haag) en vele andere handelaren voorzagen de markt van deze dieren.
Lacerta organiseerde haar landdagen. Deze landdagen hadden vooral een educatief karakter. Een enkele keer kocht ik in die tijd dieren bij particulieren. Het kweken met de dieren was nog niet zo ver, meer het in leven houden van deze dieren was de hoofdzaak.Testudo hermanni-2

De ommekeer.

Door onenigheden scheidde zich een werkgroep af van Lacerta.
De werkgroep slangen gaat op eigen benen verder. Een van de grootste onenigheid was het houden van beurzen. De start van de commerciële beurzen die we nu kennen wordt een feit. In het begin nog heel bescheiden. Tijdens de pauzes tussen de lezingen worden de slangen gekocht of verhandeld. Na een paar jaar wordt het beursgedeelte zo groot dat van plek wordt veranderd. De slangenvereniging gaat naar de Uithof (Academisch afdeling - Yalelaan).
De lezingen zijn voor velen nu niet langer hoofddoel maar de beurs om daar dieren te kopen of te verkopen. Ook uit het buitenland groeit de belangstelling en wel zo dat de slangenvereniging zich de Europese slangen vereniging (ESV) gaat noemen. In haar topdagen werd zelfs de fietsenstalling/garage van de geneeskundige faculteit gebruikt. Het publiek uit binnen- en buitenland kwam met bussen tegelijk naar de Uithof. Het gebeuren barstte letterlijk uit haar voegen en verhuisde naar Houten (Eurecto).

Meer beurzen.

Door het enorme succes van de slangenbeurs ontstaan halverwege de negentig jaren van de vorige eeuw de eerste commerciële beurzen. Ook bestaande beurzen / bijeenkomsten van reptielenverenigingen in buitenland krijgen een commerciële karakter.
In Hamm, Brussel, Kristianstad, Birmingham en Nijmegen worden ook beurzen opgezet of krijgen een commerciële opzet. Daar de reptielenhouders over het algemeen reislustig zijn, worden de beurzen druk bezocht.Testudo hermanni-3
Als we nu naar Hamm kijken dan zien we dat deze beurs enorm gegroeid is. Uit alle Europese windstreken komen de liefhebbers naar deze beurs. Op dit moment is Hamm een van de grootste beurzen ter wereld misschien wel de grootste.

Anties.

Eind negentig jaren zijn er ook tegenstanders van deze beurzen. In Engeland bestaat een groep mensen die handel in dieren wil verbieden. Met acties en bedreigingen zijn bijna alle beurzen in Engeland gestopt. Op dit moment vinden ze alleen nog op privé-terrein plaats en voor een beperkt publiek.
Ook in Nederland is er een nieuwe Flora en fauna-wet. Deze regelgeving zorgt ervoor dat de AID goed toezicht houdt op de Nederlandse beurzen.

Tenslotte.

Op dit moment nemen de beurzen een grote vlucht. In Nederland zijn er tientallen beurzen per jaar. In Duitsland kun je elk weekend wel naar een beurs. Iedereen probeert een graantje mee te pikken. Het gevaar bestaat dat de soep te dun wordt en dat er in de toekomst een beurs moeheid zal ontstaan. Het zal met grote waarschijnlijkheid toe leiden dat er een beperkt aantal grote beurzen zal blijven bestaan en de kleine beurzen zullen sluiten. Persoonlijk maak ik op dit moment al keuzes in aantal beurzen welke ik bezoek. Deze beurzen worden altijd genoemd bij beurs info.

Klazienaveen

Klazienaveen - centrum
klazienaveen centrum
 - Klazienaveen -
daar moet je heen.


Counter - 1 jun 2018

Today 74

Yesterday 105

Week 284

Month 3977

All 191173

Currently are 7 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions