Man masque '17In 2017 heb ik me als lid van de slangenvereniging Europese Slangenvereniging opgegeven om als standhouder op haar jaarlijkse Slangendag te staan. Het is altijd een drukke dag als je een beurs bezoekt. 's Morgens op tijd vertrekken zodat ik om 7.30 uur in Expo Houten te Houten aankomt. Het inchecken duurt ongeveer een kwartier. Dan op zoek naar mijn twee tafels in de grote zaal. Al snel heb ik ze gevonden en dan gauw weer terug naar de auto om de spullen en dieren te halen die je hebt meegenomen om te proberen te verkopen. Na een goed uur heb ik alles opgebouwd en is mijn stand klaar. Mijn vrouw die ook mee is, blijft bij de stand en ik ga voordat het publiek binnen komt nog even snel een ronde maken om te kijken of er nog wat nieuws is of er iets ligt wat je nog zoekt. Bij een stand waar ze korenslangen verkopen trekt voor mij nog een onbekende soort mijn aandacht. Pantherophis guttatus masqué staat er op het bakje.Man masque '17 onderkant Ik vraag de eigenaar of hij mij iets meer kan vertellen over deze soort. Hij vertelt dat masque een co-dominante eigenschap is. De slangen lijken op bloodred. Mijn belangstelling is gewekt. Ik ben altijd in voor iets nieuws. Toch besluit ik om ze nog niet te kopen maar om eerst mijn rondje af te maken. Ondertussen kom ik natuurlijk ook nog bekenden tegen en naar een bepaalde tijd te hebben gepraat en rond te hebben gelopen, ontdek dat het bijna 10.00 uur is. Tijd om weer terug te gaan naar je stand. Toch denk ik nog steeds aan de masqué. Om elf uur besluit ik om een paartje te kopen. Ik haal dan ook inderdaad snel een leuk paartje op. Het zijn babies van dit jaar (2017). 

Thuis gekomen worden de dieren individueel gehouden. Wekelijks krijgen ze eerst hun pinkie, maar al snel een fuzzie. Als een jaar oud zijn ga ik over op kleine springers. In het voorjaar van 2020 zijn de dieren uitgegroeid tot forse dieren met een gewicht rond de 300 gram.Masque vrouw '17 legt tweede legsel Eind 2019 doe ik ze in een milde winterrust. Ze worden koeler gehouden en ik voer ze niet meer. Eind januari 2020 gaat de temperatuur weer omhoog en beginnen ze ook weer te eten. Half februari worden de dieren bij elkaar geplaatst. De man heeft enorm veel belangstelling voor de vrouw en af en toe hoor ik ze "rommelen". Eind maart wil de vrouw niet meer eten en begin april worden 14 mooie witte eieren gelegd in de legbak. De eieren worden netjes op vermiculite gelegd en op 28 graden au-bain marie uitgebroed. Het vrouwtje eet vrij snel waar na het eierleggen. Ze is een gretige eter. Wederom plaats ik het mannetje bij het vrouwtje. Uit ervaring weet ik dat als een vrouw zeer vroeg eieren legt er vaak nog een tweede legsel kan volgen. Nog voordat de eieren van het eerste legsel uitkomen, legt het vrouwtje een tweede legsel van 11 eieren. Twee Supermasque man '20eieren zijn niet bevrucht zodat er 9 mooie eieren in de broedstoof gaan. Een paar dagen later komen de jonge masques uit het ei.

Een co-dominate eigenschap X een co-dominate eigenschap levert het volgende resultaat. 25% normaal 50 % masque en 25% supermasque. Van de 14 jonge dieren herken ik 3 classic. Duidelijk te herkennen aan het dambord patroon op hun buik. 3 dieren heb ik als supermasque herkend. De kop is wit en de buik en zijwanden van de buik zijn ook wit.

De overige 8 dieren zijn masque. Hun onderkant is te vergelijken met de onderkant van een bloodred. Niet wit maar ook niet rood maar er tussenin. Daar de dieren eerst vaak een jeugdkleur hebben, is het af te wachten hoe de supervormen kleuren. Mijn volwassen masques zijn prachtig donkerrood en mooi om te zien. Het tweede legsel moet binnenkort uitkomen. Dit verhaal is nog niet af. Ik ben benieuwd naar de uiteindelijk kleur van de supervorm. Ik hou voor mezelf een supermasque mannetje met een masque vrouwtje. In de komende jaren wil ik eens kijken wat deze supermasque doet met bijv. bloodred.

Dit verhaal heeft dus nog een open eind. De nakweek dieren zijn binnenkort te koop!masque vrouw '20

 

groet

Gerard Heijnen 

Klazienaveen

Klazienaveen - centrum
klazienaveen centrum
 - Klazienaveen -
daar moet je heen.


Counter - 1 jun 2018

Today 25

Yesterday 129

Week 503

Month 25

All 203117

Currently are 3 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions