Het kweken met slangen.

afwijking2-framed
De wens van de meeste reptielenliefhebbers is het kweken met hun dieren.
Het kweken met reptielen heeft de laatste tijd een grote vlucht genomen. Dertig jaar geleden gold het in leven houden van deze dieren als hoogste doel.
Nu gelden andere normen, de voortplanting van deze dieren is ook een bewijs dat de dieren zich prettig voelen en goed gehouden worden. De eerste dieren waarmee ik nakweekte, waren de Thamnophissen, de Elaphe guttata guttata (de huidige Pantherophis guttuatus)  en de Elaphe schrencki. Vooral met de Thamnophissen had ik in het begin veel succes, ze kregen ook in grote getale jongen. En het waren levendbarende slangen zodat je niet had te maken met het uitbroeden van eieren. 

De eerste afwijking

In het tweede jaar dat ik met Thamnophissen kweekte, werd er bij mij een dier geboren met een duidelijke afwijking. Het dier had twee koppen en één lichaam. De koppen waren enigszins met elkaar vergroeid vergelijkbaar met een Siamese tweeling. Er was echter maar een onderkaak. Wel bezit het dier vier ogen en twee snuiten. Ik heb geprobeerd dit unicum in leven te houden maar na enkele dagen ging het dier dood. Toen ben ik naar de apotheek gegaan om "sterk water" te kopen. Jaren lang heb ik dit dier behouden in glazen potje totdat bij een opruiming het glazen potje van de plank viel en  brak. Het dier was zo erg beschadigd dat ik toen alles heb opgeruimd. 
afwijking3-framed
Extreme afwijkingen

Elk jaar kijk je weer uit naar het moment dat de kroost uit het ei komt. Altijd weer spannend. Zijn er kleur en/of vorm-afwijkingen. Soms komen spontane albino-vormen uit het ei. Maar een enkele keer zijn er lichamelijke afwijkingen. Dit zijn de afwijkingen bij mij geconstateerd in de vele jaren dat ik deze dieren houd; slangen met één goed oog, slangen zonder tong, slangen met afwijkingen met de ruggengraat, slangen met een knik zowel in het lichaam als in de staart, slangen gedeeltelijk aan elkaar vergroeid en slangen met te korte onderkaak Misschien zijn er nog wel meer afwijkingen geweest maar die kan ik me niet meer herinneren. Wat we niet kunnen waarnemen zijn de innerlijke afwijkingen, wat later resulteert in slecht etende jongen of gewoon doodgaan van de jongen zonder aanwijsbare reden.
Tegenwoordig maak ik slangen met afwijkingen direct af, voordat ik er een band meekrijg. De zwakkere willen helpen, is in iedere mens aanwezig.

Twee bijzondere gevallen


Van een vriend van mij (hij had het ook weer van iemand gekregen), ontving een slang die zeer zwaar was beschadigd. Het dier at echter prima en was van de grote verwondingen genezen. Deze verwondingen bestonden grotendeels uit brandwonden op zijn lijf en kleinere steekwonden. Het opvallende was dat dit dier na zijn cloaca maar een staart had van 3 centimeter. Ik kreeg dit dier om de soort te bepalen. Het is me niet gelukt. Dat jaar op de jaarlijkse slangenbeurs in Utrecht heb ik het dier tentoongesteld om hier achter te komen.
Op een gegeven moment heb ik dit dier na een lang gesprek meegeven aan goede slangenkenner. Met zeer grote waarschijnlijkheid betrof het een Elaphe longissima.
Het tweede geval trof ik aan in Engeland. Ik logeerde daar ok bij een bevriende slangenhouder. Hij vertelde van een slang dat zeer mismaakt was geboren.. Hij wilde het dier afmaken maar een overbuurman vond dat zielig en wilde zich wel ontfermen over dit dier. Het dier miste zijn gehele staart en cloaca. Alle foto's op deze pagina zijn van dit dier. 

Stumpyafwijking1-framed.

De overbuurman nam het dier mee en verzorgde het thuis.
Het dier at vanaf het eerste moment prima. Zijn ontlasting word gewoon aan het einde van zijn lichaam eruit geperst. Momenteel wordt het dier samen gehouden met nog twee andere slangen. De buurman heeft de gewoonte zijn slangen te voorzien van namen en deze slang kreeg de naam "Stumpy" Dit dier vormde ook de aanleiding om dit verhaal te schrijven. Hoe zit het met het geslacht van dit dier. Kan het een geslachtloos dier zijn? Of is het een vrouwtje. Mocht het een vrouwtje zijn, kan het dan ook bevrucht worden en eventueel eieren leggen.
Ik hou contact met deze mensen om het een en ander te weten komen.


Tenslotte.

Heeft u ook wel eens te maken gehad met bovenstaande afwijkingen?
Laat ook andere delen in uw ervaringen door er iets over te vermelden in de talrijke fora. 
Ook kunt u de schrijver van dit verhaal hierover mailen.
Leuk is ook te vertellen dat er ook spontaan afwijkingen zijn ontstaan die nu erg populair zijn bijv de  obsoleta whitesided.
Over deze mutanten zal ik in de toekomst nog een verhaal schrijven.

Door Gerard Heijnen

Klazienaveen

Klazienaveen - centrum
klazienaveen centrum
 - Klazienaveen -
daar moet je heen.


Counter - 1 jun 2018

Today 26

Yesterday 129

Week 504

Month 26

All 203118

Currently are 3 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions