lacertalepida01-framedDe wintertijd, een rusttijd

De wintertijd is een tijd voor rust en bezinning.
Zowel voor de dieren als voor de terrariumhouder. Er zijn weinig activiteiten, geen beurzen, de meeste dieren in de winterslaap of winterrust. Je kunt nadenken over de ontwikkelingen, nog eens oude Lacerta's of andere vakbladen doorlezen, nieuwe websites over reptielen bezoeken of nieuwe plannen maken. Je kunt je terraria eens extra goed reinigen of opnieuw inrichten.
Over de wintertijd gaat dit verhaal.
In deze periode heb ik vaak last dat mijn jonge dieren (de aanwinsten van afgelopen seizoen) het niet meer zo goed doen. Ze stoppen met eten of gaan zelfs spugen.
De oorzaak is de korte daglichtlengte en de dalende temperatuur. Ik heb een aparte hobbykamer. Deze verwarm ik maar matig daar ik er een aantal slangen in de terraria laat om ze een winterrust te geven. De jonge dieren staan daar dan wel op een verwarmingskabel maar de omgevingstemperatuur is ook gedaald. De weerstand van de dieren neemt dan ook iets af. In deze periode verlies ik soms enkele dieren. Ik voer dan ook vaak matig in deze periode. Het is wachten op betere tijden.

Eerst even het verschil tussen winterrust of winterslaap .
Deze worden soms wel eens door elkaar gebruikt, maar toch is er wel verschil.triturusmarmoratus03-framed
Bij winterrust daalt de temperatuur niet extreem. De voedselopname stopt wel, maar de dieren blijven wel redelijk actief. Als het zonlicht door de koepel van mijn hobbyruimte schijnt, dan zonnen deze slangen zich, maar normaal liggen ze in hun schuilplaatsen. Het licht en de verwarming zijn uit in de terraria. Wel heb ik fris water in de bakken staan. De dieren drinken daar af en toe uit. De temperatuur ligt overdag rond 15 graden 's nachts iets kouder. Deze periode laat ik altijd tenminste 10 weken duren.
Bij winterslaap daalt de temperatuur behoorlijk. Ik plaats mijn dieren die in de winterslaap gaan, in aparte bakken. In de bakken ligt een laag van 10 centimeter potaarde (vochtig). Daarover plaats ik enkele kranten. De bak vul ik verder met vochtige bladeren. Deze neem ik gewoon uit de natuur inclusief insekten en slakken.
Deze bakken plaats ik in de garage waar de temperatuur kan dalen tot rond het vriespunt. Het vriest er echter niet. Overdag zal de temperatuur rond 5 a 7 graden zijn. De slangen worden enorm traag en reageren bij controle soms met ongecontroleerde bewegingen. Wekelijks controleer ik deze dieren. Uiteraard moeten alleen gezonde, goed doorvoede dieren in de winterslaap. Veelal gaat dit zonder problemen. Deze periode laat ik ook tenminste 10 weken duren met een afkoeltijd van 3 weken en een opwarmtijd van 3 weken. Dus totaal 4 maanden rusten. Het afkoelen en het opwarmen gaat geleidelijk.
Ik start half oktober met de voorbereidingen voor deze winterslaap en half februari is alles weer normaal. Dan eten de slangen weer en hopelijk doen de dieren dan dat waarvoor ik in de winterslaap heb gedaan namelijk PAREN. Mijn ervaring leert dat dit een goede methode is gezien de resultaten welke ik ieder jaar behaal.

triturusmarmoratus04-framedMooi is het te zien dat het ook allemaal vanzelf kan gaan. Buiten had ik een kas waar zich Lacerta lepida lepida, Testudo hermanii en Triturus marmoratus in bevinden. Ik liet hier de natuur zijn werk doen. De dieren deden hun winterslaap in de daarvoor gemaakte plaatsen. En in het voorjaar kwamen ze weer te voorschijn. Een prima zelfregulerende energiehuishouding waar niets op af te dingen valt.
Mochten zich problemen voordoen betreffende winterslaap of winterrust dan breng ik de betreffende dier onmiddellijk terug op de gewenste temperatuur.
De slang kan dan proberen uit eigen kracht het probleem aan te pakken. Lukt dan niet zelfstandig dan zal ik eventueel samen met de dierenarts, proberen te helpen.
Dit zijn echter uitzonderingen. (2 a 3 gevallen in de laatste tien jaar)
Het nieuwe seizoen staat er weer aan te komen en ik wens iedereen weer veel succes toe met deze boeiende hobby.
Voor vragen kun u mij of Peter altijd aanspreken.

Door Gerard Heijnen

Klazienaveen

Klazienaveen - centrum
klazienaveen centrum
 - Klazienaveen -
daar moet je heen.


Counter - 1 jun 2018

Today 21

Yesterday 113

Week 246

Month 2844

All 183246

Currently are 9 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions