boaconstrictorimperatorcolombien02-framedDit verhaal gaat over winterrust van grotere slangen die niet leven in gebieden met gematigde klimaten. Als voorbeeld neem ik de Epicrates cenchria cenchria, de rode regenboogboa. Dieren uit streken met gematige klimaten laat ik meestal een paar maanden in een winterslaap verkeren om vooral de voortplanting te stimuleren. Dit gaat bij mij bijna altijd probleemloos. Hierover heb ik reeds in een vorig verhaal bericht. Maar hoe zit dat dan met een Python regius, Python curtus, Boa constrictor of een Epicrates cenchria cenchria. Als voorbeeld neem ik dit laatste genoemde dier.

epicratescenchriacenchria02-framed
Winterslaap of winterrust

Er is een duidelijk verschil tussen een winterslaap en een winterrust.
Dat verschil zit vooral in de temperatuur. Van een winterslaap spreken we indien de temperatuur 8 a 10 weken bij een temperatuur rond 5-12 graden wordt gehouden. Bij een winterrust is het verschil maar enkele graden. Dieren uit streken met een gematigde klimaat (waar winter ook winter is) houden veelal een winterslaap. Dieren uit subtropische en tropische een winterrust.

De soort en zijn habitat

Het verspreidingsgebied van de Epicratus cenchria strekt zich uit over het noordelijke gedeelte van Zuid-Amerika tot aan noorden van Peru. De westelijke zijde van het verspreidingsgebied wordt begrensd door het Andes gebergte. De kleur en de tekening van deze soort verschillen. De kleur kan uiteen lopen van bruin, rood tot oranje. Of het hier om varianten gaat of om de verschillen per verspreidingsgebied is niet zeker maar wel is het zo dat er minimaal tien ondersoorten zijn beschreven. Deze ondersoorten komen allemaal voor op het vaste land van Zuid-Amerika, met uitzondering van Epicrates cenchria barbouri, die ook op het eiland Marajo voorkomt. De Epicrates chenchria maurus, de bruine regenboa en de Epicrates chenchria chenchria, de rode regenboog, zijn zeer algemeen en kunnen ook vrij gemakkelijk worden aangeschaft. De beschubbing van de Epicratis cenchria cenchria is: dorsalen 43-51; ventralen 256-271; subcaudalen 56-66; suporalabialen 12-15 en infralabialen 14-17 (v.d Pols, 1987)

De winterrust

Om de dieren te stimuleren tot sexule activiteit moet men de temperatuur in het terrarium verlagen. De temperatuur in het terrarium loopt normaal gesproken uiteen van 21-28 graden overdag en 18-23 graden 's nachts. Misschien dat u bij het lezen denkt dat deze temperatuur te laag is, maar te hoge temperaturen kunnen braken veroorzaken. De verlaging van de temperatuur komt vaak automatisch tot stand wanneer men 's winters de verlichting in het terrarium korter laat branden. De lengte van 12-14 uur in de zomer wordt terug gebracht naar 6-8 uur licht. Het goede hierbij is het ontstaan van een lagere relatieve luchtvochtigheid die tevens bevorderend kan werken op het paargedrag van de Epicrates cenchria cenchria.
Ook een belangrijke factor om grotere slangen te kweken is het gescheiden van de sexen of het apart houden van de individuen. Na de afkoeling kan men de dieren weer bij elkaar plaatsen. Het scheiden van dieren stimuleert zeker de paringen. De laatste belangrijke factor is de afgunst. Sommige soorten eisen gewoon meerdere mannen om tot een goede bevruchtingen te komen. Een gioed voorbeeld hiervan is de Liasis Boa. Hiervan bezitten we inderaad 2 mannen en 1 vrouw. Reeds tweemaal wisten we met deze soort succesvol te kweken.
Gebruik maken van deze genoemde factoren zal de kans op een bevruchting bij grotere slangen zeker laten toenemen. Toch zeg ik duidelijk de KANS. Als ik andere reptielenhouders soms hoor, gaat het soms ook zonder genoemde stimulansfactoren.moreliaspilotescheney01-framed

Advies

Er zijn liefhebbers die reeds vele jaren Epicrates chenchria chenchra in bezit hebben. De klacht dat ze zich niet voortplanten, kan ook nog andere oorzaken hebben. Let wel een regenboogboa moet minimaal de leeftijd van vier a vijf jaar hebben om ermee te kweken. De meeste colubriden zijn na twee a drie jaar  geslachtsrijp maar dit geldt niet voor grotere slangen. Ook moet je dieren hebben van beide geslachten.
Logisch zou je denken maar ik ken mensen die met twee vrouwen of twee mannen vele jaren geprobeerd hebben deze voort te planten uiteraard zonder succes.
Wat ik persoonlijk altijd doe, is een bezoek afleggen naar personen die wel kweken met soorten waarmee ik zelf problemen heb.
Ik kijk dan goed rond en probeer door gerichte vragen er achter te komen waarom het wel bij hem of haar lukt en niet bij mij. Als je uiteindelijk toch kweekt met een soort wat vele jaren niet gelukt, geeft dat een onwijs prettig gevoel. Het zij een ieder gegund.

Door Gerard Heijnen

Klazienaveen

Klazienaveen - centrum
klazienaveen centrum
 - Klazienaveen -
daar moet je heen.


Counter - 1 jun 2018

Today 15

Yesterday 113

Week 240

Month 2838

All 183240

Currently are 5 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions